Onderhoudswerken aan de vijver

Vanaf volgende week zal de vijver van domein de Bever afgelaten worden. Het droogleggen van de vijver kadert in het regulier onderhoud van het domein. Vorig jaar nog werden er natuurherstelwerken uitgevoerd in het gebied. Het natuurherstelproject was een samenwerking tussen de stad Hamont-Achel en het Regionaal Landschap Lage Kempen met de steun van het Agentschap voor Natuur en Bos en Europa (PDPO- en Leaderproject). De vijver werd natuurvriendelijk ingericht om zo een optimaal leefgebied te vormen voor Europees beschermde amfibieën zoals de heikikker. Om de optimale conditie van de vijver te kunnen blijven garanderen, zal de vijver op regelmatige basis visvrij gemaakt worden.

Daarom zal de vijver gedurende een maand drooggelegd worden. Nadat het water is afgelaten en de vissen een nieuwe thuis krijgen met de hulp van de vrijwilligers van de vissenwerkgroep van Likona, zal ook het parelvederkruid verwijderd worden. Deze woekerende exoot moet stelselmatig verwijderd worden gedurende enkele jaren om te vermijden dat de vijver terug dichtgroeit.

De vijver zal ongeveer een maand ‘droog liggen’. Tijdens de werken blijft het wandelpad rondom de vijver toegankelijk. Mogelijk wordt er gedurende enkele dagen een wegomlegging voorzien als er aan de Beverbekerdijk gewerkt moet worden. De horecazaak van domein De Bever blijft tijdens de werken toegankelijk.

Meer info over de werken:

  • Joke Roebben, projectcoördinator Regionaal Landschap Lage Kempen, 011/78 52 59

  • Cindy Brenkers, milieuambtenaar Stad Hamont-Achel, 011 51 05 23

Recente berichten