Waarom waren de werken nodig?

Domein De Bever is al van de jaren '60 een recreatieoord waar jong en oud komt vertoeven. In de loop van de jaren kon de natuur er haar vrije gang gaan. Om het voortbestaan van het domein te kunnen garanderen, drongen werken zich op. 

Parelvederkruid bedreigt de vijver

​Meer dan de helft van de vijver in De Bever was overwoekerd met parelvederkruid. Deze invasieve exoot leeft in voedselrijke wateren en bedreigde de ecologisch waardevolle Warmbeek. Als deze plant niet verwijderd wordt, zal de vijver volledig toegroeien en kan het parelvederkruid via de Warmbeek ook andere plekken gaan overwoekeren. Door een afname van het zonlicht en zuurstof in het water zijn dan heel wat waterplanten en dieren bedreigd. 

 

 

Unieke natuur

Domein De Bever is gelegen in Natura-2000 gebied en heeft veel potentieel naar natuurwaarde. Europa vraagt aan lokale overheden om in deze gebieden maatregelen te nemen om de natuur er in topconditie te houden. 

De heikikker is een Europese topsoort die we hopen na de inrichtingswerken in domein De Bever te mogen verwelkomen. Deze kikker, waarvan het mannetje in de paarperiode blauw kleurt, heeft de vijver nodig met proper water zonder vis. Langs de zandige randen van de vijver kan het vrouwtje haar eitjes verstoppen.  Een andere voorwaarde zodat dit kikkertje kans heeft om te overleven, is de aanwezigheid van vochtige heide waar hij zijn voedsel kan verzamelen. 

Andere soorten die profiteren van de geplande natuurherstelwerken zijn watervleermuis, beekprik en gevlekte witsnuitlibel.

De waterplanten die zich op termijn zullen ontwikkelen in de vijver, vormen een onderdeel van deze Europese topnatuur.

 

Recreatie krijgt een nieuwe betekenis

Domein De Bever heeft er al een geschiedenis van meer dan 50 jaar opzitten. Veel Hamont-Achelaren gingen er vroeger zwemmen of vissen. Ook nu is het domein een veelbezochte plek door wandelaars, kunstliefhebbers of sterrenkijkers. Vooral de rust en de natuur lokt mensen naar het domein.

Het domein was echter toe aan een facelift zodat het in de toekomst ook een leuke plek blijft om te vertoeven.

Bezoekers van het gebied kunnen nu volop genieten van de mooie natuur en de omliggende landbouwlandschappen dankzij een gloednieuw belevingspad, dat het domein een nieuwe uitstraling geeft.

Lees hier meer over de toekomst voor domein De Bever.